nieuws

Uitklapbare deurbeschermers voor Ford Focus

Techniek

Uitklapbare deurbeschermers voor Ford Focus

Waar zijn ze gebleven, de rubber stootstrips op autoportieren? Uit de mode geraakt, terwijl het juist steeds drukker wordt op wegen en parkeerplaatsen. Met toenemende kans dat bij het uitstappen een deukje of kras wordt geslagen in de auto die pal naast je staat. Daartegen hielpen die stootstrips. Vanaf volgend jaar komen ze in moderne vorm terug bij Ford. Een wereldvinding!

In het verleden werden ze best veel bij autoshops verkocht, van die rubber beschermers om op de rand van het portier te klemmen. Het mooist waren nog de uitvoeringen met reflectors erin. Met het idee dat achteropkomende verkeer in het donker dan kan zien als je deur open staat.

Aerodynamisch wegbezuinigd

Waarom zaten die rubber randen nooit standaard op een auto? Eerst hoefde dat niet echt, omdat alle versies boven het basisuitrustingsniveau van een automodel stootstrips onderaan of midden op de deuren hadden.

Het nadeel daarvan is dat zulke dingen niet gunstig zijn voor de luchtweerstand. Bovendien is het in de productie best duur, om extra losse delen op deuren te moeten monteren. Daarom vonden autofabrikanten het helemaal niet erg dat die dingen uit de mode raakten.

Los opgeklemde rubber beschermers, zoals uit de autoshop, zijn helemaal desastreus voor de stroomlijn.

Automatisch uitklappend

Eindelijk heeft iemand bij Ford daarop wat bedacht. Zo’n vinding waarvan je zegt: waarom is niemand daar veel eerder op gekomen?

Het zal er wel aan liggen dat het technisch nog niet zo makkelijk is te realiseren, wat op de Focus binnenkort in première gaat. Beschermstrips die automatisch uitklappen als het portier open gaat, en weer ingetrokken worden bij dichttrekken van het portier.Volgens Ford reageert het uitklapmechanisme al vanaf 150 mm opening van het portier. Daarnaast klapt de strip binnen 60 milliseconde weer in als de deur wordt dichtgeslagen. Dus ook nog tijdig bij krachtig dichtslaan, zodat de strip niet het sluiten van de deur hindert, en in het ergste geval afbreekt.

Gebaseerd op klantenonderzoek

Ford geeft aan dat specifiek in Europese landen is nagevraagd hoeveel klanten nu echt nadeel ondervinden van onvoldoende voorzichtig portieren openen. Daarvoor is kennelijk onderzoek gedaan in Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In elk geval bleek daar 72% van de autobezitters weleens een kras of deuk van een openslaande deur op te lopen.

Vandaar dus dat het Duitse hoofdkwartier van Ford de uitklapstrips bedacht. De rubber beschermers zijn verwisselbaar, als ze teveel geleden hebben. Er zit ook een veiligheid in, dat ze loslaten als iemand er toch in slaagt de strip te beklemmen bij het sluiten van een portier.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel