nieuws

Reeks Opels met LPG leverbaar

Techniek

Reeks Opels met LPG leverbaar

Opel biedt vanaf heden de Corsa aan met een af-fabriek gemonteerde LPG installatie. De LPG-versies van de Meriva, Astra, Zafira Tourer en Insignia komen later op de markt. Volgens Opel is het mogelijk om met LPG, ongeacht de jaarlijks gereden kilometers en het gebruiksprofiel, de brandstofkosten met 40% terug te dringen. Daarnaast zou de CO2-emissie in LPG bedrijf tot 15% lager zijn dan bij vergelijkbare benzinemodellen.

De Corsa 1.2 LPG ecoFLEX levert 61 kW/83 pk, en 63 kW/85 pk wanneer hij op benzine draait. Als driedeursmodel produceert de LPG uitvoering 110 g/km CO2, bij de vijfdeursvariant bedraagt dat 115 gram. De vier andere LPG ecoFLEX-modellen die nog zullen volgen, zijn gebaseerd op de 1.4 turbobenzinemotor.

Dubbele brandstof verhoogt rijbereik

Alle LPG ecoFLEX-modellen voldoen aan de Euro 5-emissienorm en rijden op beide brandstoffen. Hierdoor bedraagt de actieradius maar liefst 1.100 kilometer.

Een vijfdelige schaal geeft het vulniveau van de LPG-tank nauwkeurig aan. Omschakelen tussen de modi (LPG naar benzine en vice versa) kan zowel automatisch als handmatig.

Geharde kleppen

Een moderne LPG-installatie spuit de brandstof sequentieel in, zo ook bij Opel. Om te voorkomen dat de kleppen en klepzittingen door het schrale LPG overmatig slijten krijgen de Opel-LPG voertuigen af fabriek geharde exemplaren. Daardoor is het niet nodig om extra additieven te gebruiken en de onderhoudsintervallen aan te passen.

Uitvoerig getest

Opel Special Vehicles GmbH (OSV), de Opel-dochter die zich richt op speciale uitvoeringen en wijzigingen, is verantwoordelijk voor de nieuwe LPG-versies. Deze afdeling heeft de systemen uitvoerig aan de tand gevoeld, waaronder ook met crashtests. Het LPG-systeem valt dan ook volledig onder de fabrieksgarantie van de auto.

Hans Doornbos (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel