nieuws

Intrekbaar stuurwiel van TRW

Techniek

Intrekbaar stuurwiel van TRW

Het is al lang duidelijk dat auto’s niet alleen bij autofabrikanten worden ontworpen. Toeleveranciers dragen steeds meer bij, door zelf ideeën te ontwikkelen en uitgewerkte voorbeelden aan te bieden. Zo speelt TRW in op de bekende toekomsttrend naar kleine stadsauto’s, al dan niet elektrisch aangedreven. Met een inklapbaar stuur kan de cabine en dus de hele auto kleiner. Hoe ziet dat eruit?

Gemakkelijke instap is een belangrijk comfortelement, en reden om een auto wel of niet te willen hebben. Hoe kleiner de auto en dus het interieur, hoe lastiger een goede instap is te realiseren. Daarvoor bedacht TRW het inklapbare stuurwiel.

Als een vliegtuig

TRW verwacht ook dat hun inklap-stuurwiel goed combineert met elektrische aandrijving. Om zo ver mogelijk te komen op een acculading, is de gedachte, helpt het veel om een zo licht en klein mogelijke auto te maken. Als het stuur uit de weg kan is een compacter interieurontwerp mogelijk, voorziet TRW.

Ze hebben daartoe een dashboard met elektrisch intrekbaar stuur ontwikkeld. Automatisch trekt het stuur zich terug in het dashboard bij contact-uit, en schuift het terug in programmeerbare originele positie bij contact-aan.

Hiervoor ontwierp TRW een stuurnaaf met twee uitklapbare stuurgrepen eraan. Zoiets als het stuur in een sportvliegtuig. Er zou al belangstelling van klanten zijn gekomen, met een jaar of vijf verwacht TRW zijn uitklapstuur eventueel productierijp te kunnen maken.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel