nieuws

Bosch-bougies voor DI-motoren

Techniek

Bosch-bougies voor DI-motoren

Bij motoren met directe injectie wordt de benzine onder hoge druk in de verbrandingskamer gebracht. Bosch ontwikkelde voor eerste montage bougies waarbij de massa-elektrode met de opening naar deze straal is gericht. Deze bougies zijn vanaf nu ook beschikbaar voor de universele garage.

De productie gebeurt volgens heel specifieke methodes. Zo wordt onder andere de schroefdraad gevormd door een mal en wordt de dichtring verstevigd om samendrukking te voorkomen. Het mengsel verbrandt hierdoor optimaal en dat draagt bij aan de hoge efficiency van de directe injectie.

Deze speciaal voor motoren met directe injectie ontwikkelde bougie komt nu dus ook beschikbaar voor de aftermarket.

De montage van deze bougie vergt echter wel uiterste precisie. De positie van de massa-elektrode in de cilinder is van cruciaal belang. Het aandraaimoment moet gerespecteerd worden en de bout moet steeds met een momentsleutel gemonteerd worden. Een foutieve montage van de bougie kan nare gevolgen hebben, zoals problemen bij het starten, een defecte ontsteking of schade aan motor en katalysator.

Hans Doornbos (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel