nieuws

Zuinigste stadsauto komt uit Nederland

Techniek

Zuinigste stadsauto komt uit Nederland

Studenten van de Haagse Hogeschool hebben een prijs gewonnen voor de zuinigste stadsauto op waterstof van Europa. Het zelf ontworpen voertuig verbruikt veertien keer minder energie dan een reguliere elektrische auto. Het studententeam sleepte de onderscheiding in de wacht tijdens de Europese Shell Eco-marathon, zo maakte de oliemaatschappij zondag bekend.

Van de 183 deelnemende groepen uit heel Europa, deden er elf mee uit Nederland. De wedstrijd had plaats in het Duitse Lausitz. Volgend jaar vindt het evenement plaats in Rotterdam. De voertuigen verplaatsen zich dan voor het eerst over de openbare weg. De afgelopen jaren reden ze altijd op een racecircuit.

Het Haagse studententeam, dat onder de naam The Hydro Cruisers meedeed, liet weten “waanzinnig blij” te zijn met de prijs. “Dit is een extra stimulans om ons zuinige voertuig verder te ontwikkelen.”

The Hydro Cruisers wonnen vorig jaar ook in de categorie stadsauto’s met een voertuig dat 1 liter brandstof op 747 kilometer verbruikte.

De grote winnaar van de marathon was dit jaar een Frans team dat een auto had gemaakt die, mede door een extreem zuinige rijstijl, omgerekend 3688 kilometer op 1 liter benzine rijdt.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel