nieuws

Zelfreparerende band verricht wonderen

Techniek

Zelfreparerende band verricht wonderen

Lekrijden met de nieuwe VW Passat Coupé is vrijwel onmogelijk. De auto staat op ContiSeal-banden van Continental. Die dichten zelf gaten tot vijf millimeter, nog voor er lucht kan ontsnappen. Ook voor wie wél lekvrij wil rijden, maar nog niét aan een Passat CC toe is, biedt deze techniek mogelijkheden…

Aan de binnenkant van de ContiSportContact 3 ContiSeal-banden zit een kleverige, visceuze laag. Als een schroef, spijker of ander scherp object met een diameter tot 5 mm door de band heen dringt, wordt hij door die laag omgeven.

Zes tot tien keer minder vaak

Verlaat het object de band weer, dan dicht de laag het gat nog voor er lucht kan ontsnappen. Continental claimt op die manier 85 tot 90% van de lekke banden te voorkomen, zonder dat de rijeigenschappen daar onder lijden. Kom daar maar eens om bij een runflat.

Reservewiel? Niet meer nodig

Volkswagen heeft het volste vertrouwen in de ContiSeal-banden, die debuteerden op de afgelopen IAA. De Passat CC krijgt geen reservewiel mee.

Ook zonder auto

Voor wie niet meer lek wil rijden, maar (nog) niet aan een nieuwe auto toe is biedt Conti een alternatieve oplossing. De ContiSeal-banden zijn namelijk ook te koop zonder dat er een Passat CC aan vast zit. Het leveringsprogramma omvat 235 mm brede 17 en 18 inch zomervarianten en een 205 mm brede 17 inch winterband.

En zelfs…, zonder band!

Allemaal heel fraai, maar wat nu als u niet lek wilt rijden, en u bent behalve aan een nieuwe auto ook niet aan nieuwe banden toe? Geen nood, zelfs dan is er een oplossing. Het New Yorkse bedrijf Rhino Tire brengt zo’n kleverige visceuze anti-leklaag achteraf aan op nieuwe of gebruikte banden.

Eindeloos veel voordelen

Ook die lopen dan 85 tot 90% minder kans op lekrijden. En dat is lang niet het enige voordeel. Kijk maar even mee op de Rhino Tire-homepage: minder bandengeluid, lagere bandtemperatuur, langere levensduur, lager brandstofverbruik, houdt bandenspanning langer vast, minder gedoe, minder ergernis en nog veel meer.

Bekijk de video’s

Naast al deze voordelen vinden we op de site ook nog een aparte ‘Benefits’-button. Dat lijkt allemaal een beetje veel van het goede. Toch houdt de kleverige anti-leklaag banden wel dicht. Kijk maar naar de video’s van Contiseal en Rhino Tire.

Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Filmpje: Met een gerust hart over een spijkerbed rijden.

Reageer op dit artikel