nieuws

Wielmoeren vastdraaien zonder schade

Techniek

Wielmoeren vastdraaien zonder schade

Nieuw van Rodcraft is de RC 2263 TL slagmoersleutel. Deze luchtsleutel heeft een gepatenteerde koppelbegrenzing die het aanhaalkoppel beperkt tot maximaal 90 Nm. Dit voorkomt beschadiging van lichtmetalen velgen en remschijven. Ideaal dus voor de bandenmonteur.

De luchtsleutel werkt snel en is dan ook dan ook een geliefd gereedschap van de bandenmonteur. Hardnekkig vastzittende moeren draait de slagmoersleutel met speels gemak los. Ook voor het snel aandraaien van de wielmoeren of -bouten grijpt menig monteur naar de luchtsleutel. Helaas worden de moeren daarbij soms veel te vast aangehaald, waardoor schroefdraad beschadigt, de velg vervormt en de remschijf krom trekt. Die problemen komen niet voor bij de Rodcraft RC 2263 TL, die speciaal voor de bandenmonteur ontwikkeld werd.

Het gepatenteerde TL-systeem begrenst het aanhaalmoment op 90 Nm, ongeacht de persluchtdruk. Een veilige grens voor de velgmontage. Deze slagmoersleutel is dan ook bij uitstek geschikt voor de wielservicespecialist. Na het pneumatisch aanhalen van de moeren of bouten volstaat een klein tikje met de momentsleutel voor het bereiken van het door de fabrikant geadviseerde aanhaalmoment.

De luchtsleutel weegt slechts 1,9 kg, is vibratie- en geluidsarm en heeft een laag luchtverbruik. De lucht in- en uitlaat vindt door de handgreep plaats. Zoals gezegd is het aanhaalmoment begrensd op 90 Nm, maar het losdraaikoppel bedraagt een respectabele 900 Nm. Ook vastgeroeste bouten en moeren draai je er dus moeiteloos mee los.

De nieuwe Rodcraft RC 2263 TL wordt onder andere geleverd door Amtech Automotive.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel