nieuws

Wabco verbetert elektronische luchtvering

Techniek

Wabco verbetert elektronische luchtvering

Elektronisch geregelde luchtvering heeft vele voordelen. Bij belading blijft het voertuig op niveau, op hoge snelheid kan de bodemvrijheid worden verlaagd, en het comfort vaart er wel bij. Wabco ziet de afzet van de ECAS ‘Electronically Controlled Air Suspension’ dan ook gestaag toenemen. De techniek is nu nóg verder verfijnd.

Toepassing van elektronisch geregelde luchtvering is in de periode 2000-2008 verdrievoudigd. Niet alleen lichte bedrijfswagens zijn er goed mee af, maar ook topklasse personenauto’s.

Volgens Wabco kan ECAS tevens een bijdrage leveren aan het verlagen van het brandstofverbruik, door de aërodynamica van het voertuig op hogere snelheid te verbeteren. Dat is mogelijk door onder die omstandigheden de auto lager op de weg te leggen. Dat gaat heel simpel met elektronische luchtvering.

Zojuist heeft Wabco een verbeterde compressor uitgebracht voor de ECAS-luchtvering. Deze presteert beter en is goedkoper. Dat laatste helpt om elektronisch geregelde luchtvering ook binnen het bereik van de middenklasse te brengen.

Nog een ontwikkeling is de integratie van ESAC, ‘Electronic Shock Absorber Control’. Hiermee kan de demping nauwkeurig worden afgestemd op de belading, wegconditie, snelheid en dynamische omstandigheden. Dat geeft een beter comfort en een stabielere wegligging.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel