nieuws

VACO: check banden vakantie-aanhangers

Techniek

VACO: check banden vakantie-aanhangers

Nu het vakantieseizoen losbarst gaan weer veel mensen met de net opgehaalde caravan, boottrailer of andere aanhanger op pad. Net als vorig jaar zetten KLPD en Wegenwacht dichtbij onze zuid- en oostgrenzen ‘Vakantieservice-infopunten’ op. Auto’s en aanhangers worden gratis gecontroleerd, met speciale aandacht voor banden. Maar eerder ligt die taak bij het autobedrijf…

De Vereniging voor de bandenbranche VACO wijst erop dat vooral banden van caravans maar al te vaak niet in orde zijn. Er is een speciale gratis brochure ‘Veilig op weg, banden voor recreatievoertuigen’ verkrijgbaar bij VACO. Handig om klanten op het goede spoor te zetten.

Dubbele last

Een beetje preekt VACO voor eigen parochie, met de uitspraak dat caravanbanden sneller slijten dan autobanden als gevolg van hogere belasting. “Tot twee keer hoger”, rekent het persbericht. Want een modale caravan heeft maar twee wielen en een auto vier.

Ietsje simpel gedacht, dat een modale caravan dan ook wel hetzelfde zou moeten wegen als de trekauto die ervoor staat. Dat is meestal niet zo. Het is echter wel waar, dat caravanbanden per stuk gauw meer moeten dragen dan autobanden.

Na 6 jaar vervangen

Het is ook waar dat lange stilstand in een caravanberging de banden het leven zwaar maakt. Invloed van ultraviolet (zon)licht, uitdroging, spanning die niet regelmatig weer op peil wordt gebracht, platte kant omdat de wielen zo lang stilstaan.

Daarom adviseert VACO terecht om minstens elke zes jaar de banden van recreatie-aanhangers te vervangen. In verband met die ‘rust roest’-veroudering, die niet altijd op het oog zichtbaar is.

Juist daarom is bandenonderhoud voor een aanhanger die uit de stalling komt van het allergrootste belang. Op spanning brengen, rondom de banden controleren op slijtage, beschadiging en droogtescheurtjes. Bij vervanging goed letten op een voldoend hoge belastingindex.

Bied aanhangerservice aan

Er telt echter wel meer dan alleen de banden. Werkt de lichtinstallatie goed, werkt de oplooprem nog soepel? Hoe zit het met de wielophanging, eventuele schokdemping, erg belangrijk om slingeren van de aanhanger te beperken?

Allerlei automerken voeren acties met een ‘zomer check’, daar wordt echter nooit een eventuele caravan of andere aanhanger bij betrokken. Zou toch mooi in één moeite door gaan. Kans voor het wakkere autobedrijf om dat te bieden.

Het meest voorkomende euvel zullen toch wel slechte banden zijn. Zelfs zonder enige kennis van aanhangers kun je dat verhelpen. Elektrische problemen hangen vaak samen met de trekkende auto, dus een klus voor het autobedrijf.

Veel beter dát, dan vlak voor de grens van KLPD/Wegenwacht horen dat het met gezin en huisraad afgeladen span zó echt niet veilig verder kan…

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Aanhangerservice: wat komt er bij kijken?

Het artikel ‘Aanhangwagen genereert werkplaatsomzet’ geeft u nuttige tips voor onderhoud aan getrokken materieel.

Reageer op dit artikel