nieuws

Topkwaliteit diesel uit waardeloos afval

Techniek

Topkwaliteit diesel uit waardeloos afval

Laten we zeggen dat een litertje diesel aan de pomp 1,10 euro kost. En laten we zeggen dat onze overheid daarvan 55 cent in de pocket steekt. Blijft over 55 cent voor het product zelf. “Dat kan goedkoper”, zegt Clyvia Technology. Hoe? “Door het te maken uit plasticafval.” Daar willen we graag meer van weten…

Kunststoffen zijn opgebouwd uit lange koolwaterstofketens. Diesel bestaat uit kortere ketens van C- en H-atomen. Als je die lange ketens in stukken van de juiste lengte kunt knippen, maak je dus kostbare dieselolie uit waardeloos afval.

Van afval naar diesel

Het Duitse bedrijf Clyvia Technology heeft een proces ontwikkeld waarmee dat kan. Het komt er op neer, het plastic afval in stukjes te knippen, die te verwarmen tot ze smelten en vervolgens de lange ketens bij 400°C te kraken tot kortere moleculen. Die zijn bij die temperatuur gasvormig. Net als in een raffinaderij laat Clyvia de gassen vervolgens condenseren in een destillatiekolom.

Topkwaliteit

Levert dat voor auto’s bruikbare diesel op? Biotherm, de verkooporganisatie van Clyvia, zegt van wel. Om het te bewijzen heeft Clyvia in het Duitse Wegberg een 500 m2 kleine proeffabriek gebouwd. Uit 4000 ton plastic en afvalolie per jaar, maakt die fabriek dagelijks 12.000 liter diesel, die aan de EN590-norm voldoet.

Meer Clyvia-fabrieken

Europa zou plaats kunnen bieden aan veel meer van dit soort fabrieken. Volgens Biotherm produceren Noorwegen, Zwitserland en de landen van de EU samen jaarlijks 22 miljoen ton plasticafval en 2,5 miljoen ton afvalolie, geschikt voor verwerking met het Clyvia-proces. Van al dat afval wordt op dit moment 46% hergebruikt en 53% gestort.

11 miljard liter

Even rekenen leert dat het Clyvia-proces het gestorte deel om zou kunnen zetten in 11 miljard liter diesel. Is dat voldoende voor heel Europa? Nee, maar een kleine 10 miljoen personenauto’s zouden er wel op vooruit kunnen.

Het milieu sparen en geld verdienen

Die auto’s zouden behalve milieuvriendelijk, ook goedkoop rijden. Biotherm: “Afvalverwerkers, industriële bedrijven en grote vervoerders die met ons proces werken, maken hun eigen topkwaliteit dieselolie voor maar 30 cent per liter”.

Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Hoe maak je diesel uit afvalplastic?

Klik hier voor de video. Wel even doorbijten het begin is saai, daarna volgt een interessante uitleg

Reageer op dit artikel