nieuws

Sunoco smeert dieselmotoren met roetfilter

Techniek

Sunoco smeert dieselmotoren met roetfilter

Sunoco Holland, specialist in smeermiddelen, introduceert met Synturo Xenon SAE 5W40 een motorolie die bij uitstek geschikt is voor dieselmotoren met roetfilter. De volledig synthetische olie voorkomt vervuiling van het roetfilter door asdeeltjes.

Het smeren van dieselmotoren met roetfilter vraagt bijzondere aandacht, omdat het filter niet vervuild mag raken met asdeeltjes die ontstaan bij het (mee)verbranden van motorolie. Daarom is voor veel dieselmotoren, die af-fabriek zijn voorzien van een roetfilter, een zogenaamde ‘low-SAPS’-olie voorgeschreven. Dit is een olie met een laag asgetal.

Synturo Xenon SAE 5W40 is zo’n roetfiltervriendelijke motorolie voor personenauto’s, met ACEA C3, A3/B4 specificatie. Deze olie is bovendien speciaal ontwikkeld voor dieselmotoren met pompverstuivers, waarvoor de VW 505.01 norm is voorgeschreven. Daarnaast voldoet de nieuwe olie van Sunoco aan de volgende merkspecifieke eisen: BMW Long Life 04, DaimlerChrysler 229.51, Ford WSS-M2C 917-A en VW 502.00/505.00. De brandstofbesparende Xenon-olie is tevens geschikt voor benzinemotoren.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel