nieuws

Stille autobanden en wegen besparen kosten

Techniek

Stille autobanden en wegen besparen kosten

In plaats van alleen maar nog hogere schermen te bouwen langs snelwegen, kan geluidsoverlast goedkoper worden aangepakt met onder meer geluidsreducerende deklagen op wegen en stillere autobanden.

Door geluidsoverlast dankzij nieuwe technieken aan te pakken bij de bron, wordt tot en met 2020 minimaal 290 miljoen euro bespaard op geluidsmaatregelen.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek door de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van VROM. Het Verkeersministerie investeert de komende jaren 35 miljoen euro in geluidsmaatregelen.

Zo wordt voor 25 miljoen euro op de A12 bij Leidschendam-Voorburg, de A20 bij Rotterdam en de A59 bij Heusden geluidschermen geplaatst die meer zijn afgestemd op de omgeving. Ook wordt op diverse wegen een geluidsreducerende deklaag aangebracht.

VROM-minister Jacqueline Cramer kondigde bovendien aan zich hard te maken voor strengere Europese geluidseisen voor autobanden. Daarnaast voert zij gesprekken met de auto- en bandensector om niet te wachten op nieuwe regels uit Brussel. ING Car Lease maakte donderdag ook bekend voor hun wagenpark van 80.000 auto’s bewust te kiezen voor stillere banden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel