nieuws

Roetfilter op elke nieuwe bestelauto vanaf 2012

Techniek

Roetfilter op elke nieuwe bestelauto vanaf 2012

Nieuwe bestelauto’s moeten vanaf 2012 voorzien zijn van een roetfilter in de strijd tegen de luchtvervuiling. Daarom draait een fijnstofovereenkomst waaronder donderdag negentien ondernemersorganisaties, van VNO-NCW, EVO, TLN tot Bovag en RAI, samen met milieuminister Jacqueline Cramer hun handtekening zetten.

Het ministerie van VROM subsidieert de overstap naar zo’n schoon wagenpark met een bedrag van 51 miljoen euro.

Er rijden in Nederland 900.000 bestelauto’s rond die voornamelijk op diesel rijden; tot nu toe komen er jaarlijks ongeveer 90.000 bij. Als het lukt die te vergroenen, maken we een enorme klap, zei vorige week Cramer in een debat in de Tweede Kamer over de zogenoemde milieuzones.

Een derde van de bestelauto’s heeft momenteel een ingebouwd roetfilter. Het bedrijfsleven heeft zich verplicht om dat in mei van dit jaar tot de helft te hebben verhoogd.

Ook nieuwe campers, in de afgelopen jaren steeds populairder, moeten vanaf 2012 een roetfilter hebben. De Nederlandse Kampeerauto Club ondertekent donderdag ook het convenant.

Met dit akkoord willen de ondernemers de introductie van een nieuwe fijnstoftax op dieselautos voorkomen. Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financien) probeerde vorig jaar de verkoop van vervuilende autos te voorkomen door de bpm- of aanschafbelasting te verhogen. Bovag en RAI vochten die maatregel met succes aan voor de rechter. Er loopt daarover nu een procedure bij de Hoge Raad, aangespannen door De Jager.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel