nieuws

Priemus diagnose meet meer

Techniek

Priemus diagnose meet meer

Producten van de VAG-groep kunnen weinig geheim houden voor diagnosespecialist Priemus. Met relatief eenvoudige middelen ontsluit hij de geheimen van het elektrisch systeem in alle merken van de Volkswagen groep voor elk autobedrijf. Nu ook in het MOST-systeem van duurdere modellen.

 

Het diagnoseprogramma VAG-COM is nu bij Priemus beschikbaar in versie 704.1. Bestaande klanten kunnen het gratis downloaden, nieuwe klanten betalen er 440 euro voor. De nieuwe versie weet niet alleen de weg naar storingen in het CAN-systeem. En hij is niet alleen maar geschikt gemaakt voor het nieuwe Windows besturingssysteem Vista.

Controle op lichtsignalen

Nee, deze programmaversie weet ook aan het MOST-glasvezelnet te ontfutselen wat daarin wel en niet werkt. Het MOST-systeem werd het eerst gebruikt door Audi, voor snel transport van veel gegevens tussen infotainmentapparaten. Dus voor telefoon, audio, navigatie en zo meer.

Die signalen gaan niet met elektrische stroom, maar met licht door de bekabeling. Meten van die lichtsignalen gaat niet. Maar er is aan het eind van de kabels wel een omzetting nodig van stroom naar licht en weer terug. Zo kan het VAG-COM-programma toch achterhalen waar het lichtsignaal niet doorkomt, en of dat een probleem met de kabel is.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel