nieuws

Osram klaar met LED koplicht

Techniek

Osram klaar met LED koplicht

Het zat er al aan te komen, ook koplampen gaan overschakelen op zuinige en bijna onverslijtbare lichtdioden. In rem- en achterlichten, cabine- en meterverlichting zijn ze al vrij gangbaar geworden. Voor koplicht waren ze nog niet sterk genoeg, maar nu wel. Osram brengt twee varianten die halogeenlampjes kunnen vervangen.

Eerst komt de Ostar, bestaande uit vijf samengebouwde LEDs uit galliumnitride. Ze nemen 700 mA stroom op en leveren dan volgens Osram 250 lumen lichtsterkte. Voldoende om met vier van die LEDS een halogeenlamp te evenaren, waarbij het LED licht blauwer is dan halogeenlicht. Meer in daglichtkleur, daarmee kun je beter zien. Door nog meer van deze LEDs te combineren is zelfs een xenonlamp te vervangen.

Wat later komt de Ostar Hot Spot, waarin een lens op de LEDs is gemonteerd. Dat maakt deze variant, die nog meer licht geeft (350 lumen), de aangewezen keus voor projectiekoplampen. De gewone Ostar is bedoeld voor reflectorkoplampen. De foto laat wel zien dat het toch heel iets anders is dan een halogeen peertje, er zijn dus aangepaste koplampontwerpen nodig.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel