nieuws

Ontwikkelings- centrum Beru vergroot

Techniek

Ontwikkelings- centrum Beru vergroot

Bougie- en koudstartspecialist Beru heeft zijn in 1998 geopende ontwikkelingscentrum met nog eens duizend vierkante meter uitgebreid. Eerder was al een hal bijgebouwd voor EMV-tests. Toenemend vraagt de industrie om research bij toeleveranciers, en Beru wil voorop blijven lopen als ontwikkelingspartner.

Pronkstuk in de nieuwste uitbreiding, ter waarde van vijf miljoen euro, is een klimaat-testcel met rollenbank voor vierwielaandrijvers. Daarop kunnen nieuwe Beru-producten nu onder dynamische bedrijfsomstandigheden beproefd worden.

Gezien het stijgend ontwikkelingstempo in de autotechniek merkt Beru dat autofabrikanten regelmatig testmogelijkheden tekort komen. Dus bieden ze hun nieuwe testcel ook te huur aan. Het ontwikkelingscentrum neemt daarnaast werk voor derden aan.

Keramiek-kenner

Vooral voor eigen producten bevat de uitbreiding van het ontwikkelingscentrum een onderzoeksafdeling voor keramiek, en een afdeling kwaliteitsonderzoek.

Keramiek heeft Beru niet alleen voor zijn bougies nodig, er wordt tevens gewerkt aan keramische gloeibougies. Dit in vervolg op gloeibougies met ingebouwde cilinderdruksensor, belangrijk voor verdere verfijning van dieselinspuitregeling.

Maar het meest trots is Beru toch op zijn nieuwe rollentestbank, in een kamer die op temperaturen tussen -40 en +30 graden is te brengen. De twee rollen kunnen 200 kW vermogen per as aan, en snelheden tot 250 km/h. Bijvoorbeeld handig voor het testen van bandenspanning-

controlesystemen en sensoren die Beru ook maakt.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel