nieuws

Nooit meer startproblemen

Techniek

Nooit meer startproblemen

Leeggelopen accu’s komen steeds vaker voor, zeker nu auto’s overladen zijn met elektronische circuits en elektrische accessoires. Daarom zijn accumanagement-systemen in opkomst, die in de nieuwste auto’s het elektrisch systeem besturen. In heel simpele vorm is dat ook achteraf aan te brengen met de Battery Brain.

Dit uit de VS geïmporteerde apparaatje kan eenvoudig op elke accu bevestigd worden. Het is er in vier versies, en voor 6 tot 48 V boordspanning. De Battery Brain meet om de 20 seconden de accuspanning.

Wordt die te laag, dan schakelt het apparaat alle verbruikers van de stroom uit, zodat de accu niet verder ontlaadt. Een omloopkabeltje houdt stroom op apparatuur met geheugen zoals de radio en de klok.

Bescherming van de accu

Met een knopje kan de accuwaakhond gereset worden, zodat de auto kan starten. Zodra de motor loopt zal de accuspanning weer goed zijn, en wordt de accu snel bijgeladen. De Battery Brain waakt dus specifiek tegen te hoog stroomverbruik in rust, bij uitgeschakelde motor. Dit voorkomt dat de accu zo ver kan leeglopen dat starten niet meer lukt.

Daarmee wordt ook de accu beschermd, want als die maar een paar keer diep ontladen wordt raakt hij al inwendig beschadigd en neemt geen volle lading meer op. Niet voor niets komen nu steeds meer AGM (Absorbent Glass Mat)-accu’s op de markt, die constructief wel tegen diep ontladen, vaak opladen en fors stroomverbruik bestand zijn. Ook Bosch komt nu bijvoorbeeld net met een AGM Deep Cycle-accu.

Afstandsbediend

Naar keus kan de Battery Brain alleen met een knop op het apparaatje bediend worden, of voor 10 euro meer met een radiografische afstandsbediening. Voor nog 20 euro meer kan de afstandsbediening ook de Battery Brain los van de waakfunctie de stroom laten uitschakelen, als extra diefstalbeveiliging.

Er is een speciale versie voor caravans en campers, die wat meer stroomverbruik toelaat en pas bij 10,5 V aan de noodrem trekt. Leverancier van de Battery Brain is Seagull Corporation, (040) 204 91 82, www.batterybrain.eu.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel