nieuws

Nissan-navigatie spaart brandstof

Techniek

Nissan-navigatie spaart brandstof

Voor de tweede maal heeft het Carwings-navigatiesysteem van Nissan een prijs gewonnen op basis van zijn brandstofbesparend effect. Niet alleen zorgt het systeem dat je, in afstand en tijd, zo kort mogelijk op de weg bent. Het geeft ook nog tips voor een zuinige rijstijl. Helaas alleen nog in Japan. Want daar komt veel bij kijken.

Vorig jaar bekroonde het Japanse Ministerie van Verkeer dit Carwings-systeem, dit jaar volgde het Ministerie van Economische Zaken. Dit omdat het Nissan-systeem niet alleen heel effectief de beste route wijst, maar ook het verbruik laat zien.

Kijk en vergelijk

Daarbij hoort een speciale website, waar Carwings-gebruikers kunnen vergelijken hoe zuinig ze rijden. Op autotype staat te lezen hoe weinig anderen verbruiken met hetzelfde Nissan-model dat jij hebt. Met tips om net zo zuinig uit te komen, mocht je niet bovenaan de lijst prijken.

Het Carwings-systeem communiceert dus met internet, geeft het verbruik door dat gemeten wordt. Dat nodigt rijders uit mee te doen in een soort permanente zuinigheidswedstrijd. Maar de communicatie doet meer.

Actueel en historisch

Voor het navigeren gebruikt Carwings actuele verkeersgegevens. Daarmee kunnen files en verkeersdrukte op de gevraagde route vermeden worden. Resultaat is een snellere reis met hogere gemiddelde snelheid, en een lager verbruik door minder stilstaan.

Daarbij gebruikt Carwings ook historische gegevens over verkeersdrukte. Bij het ontwijken van files weet het systeem dus waar het doorgaans druk is op de weg, zodat waar mogelijk voor een omleiding ook die plaatsen gemeden worden.

De slimheid zit dus niet alleen in het navigatiesysteem, maar ook in de beschikbare verkeersinfo. Vandaar dat Carwings niet zomaar overal geboden kan worden.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel