nieuws

Nederland vraagt EU nog schonere auto’s

Techniek

Nederland vraagt EU nog schonere auto’s

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) vraagt de Europese Unie om auto’s nog minder CO2 te laten uitstoten dan gepland. Cramer wil alvast strenge EU-eisen voor het jaar 2020, zo blijkt uit een notitie van Cramer voor een EU-raad maandag.

Aanleiding is dat ministers van milieu van de EU-landen maandag spreken over een CO2-limiet voor 2012. De motor van een auto mag dan gemiddeld nog 130 gram CO2 per kilometer uitstoten. Nu komt er nog zo’n 160 gram per kilometer uit de uitlaat.

Cramer wil verder kijken dan 2012. “Nederland geeft de voorkeur aan een doel van 80 gram in 2020”, aldus de notitie. De halvering van de huidige uitstoot is volgens haar “een redelijke last voor de autoindustrie”.

De minister toont zich in de nota ook bereid tot een limiet van 95 gram CO2, zoals het Europees Parlement in januari had voorgesteld.

De EU-eisen moeten autofabrikanten dwingen om auto’s te maken die het klimaat minder schaden. De fabrikanten doen zelf namelijk te weinig hun best, vindt Brussel.

Ministers bespreken maandag vooral hoe ze de CO2-limiet van 2012 verdelen over de soorten auto’s. Duitsland wil minder strenge eisen voor zware auto’s. Duitse fabrikanten zoals Mercedes en BMW maken namelijk veel zware modellen. Minister Cramer wil juist gunstiger regels voor kleine auto’s.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel