nieuws

Müller rekent af met koppige gloeibougies

Techniek

Müller rekent af met koppige gloeibougies

Lastig probleem, een gloeibougie zit vast in de cilinderkop. Al bij een koppel van 30 Nm breekt de M10 van de bougie af en draait de sleutel door.

Wat nu? Uitboren? Het alu van de kop is zachter dan het staal van de bougie, dat kan dus uitlopen op een ramp. Naar het revisiebedrijf dan maar? Daar kan men de kop opspannen in een boorbank en de bougie verwijderen.

Slim gereedschap

“Het kan eenvoudiger, goedkoper en sneller”, zegt Arnold van Eewijk van Müller-Werkzeug. Dat bedrijf heeft een superslim gereedschapsetje ontwikkeld, speciaal om dit probleem op te lossen. Een dopje breekt de elektrode op precies de goede plaats. Dat stelt een driekantige snijboor, een slaggewicht en een adapter in staat de rest van de gloeibougie snel en trefzeker te verwijderen.

Binnen een kwartier is de boosdoener daarmee schadevrij uit de cilinderkop.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK

Reageer op dit artikel