nieuws

Moderne dieselmotor kampt met vervuilingsproblemen

Techniek

Moderne dieselmotor kampt met vervuilingsproblemen

Geavanceerde dieselmotoren zijn gevoelig voor vervuiling. Vooral het EGR-systeem zorgt voor ongewenste afzettingen in het inlaatsysteem. Ook de nieuwe generatie dieselbrandstof, met een groter gehalte biobrandstof, kan voor vervuilingsproblemen zorgen. Forté pakt deze problematiek effectief aan met nieuwe reinigers.

Bij dieselmotoren met EGR en carterventilatie, is inwendige vervuiling eerder regel dan uitzondering. Verbrandingsresten en oliedampen worden teruggevoerd naar de motor, waarbij afzettingen in het inlaatsysteem nauwelijks te voorkomen zijn. De motor gaat minder presteren, vertoont een hoger verbruik en stoot meer roet uit met alle gevolgen voor het roetfilter. Aan de werkplaats de taak om het inlaattraject schoon te houden.

De nieuwe Diesel Intake Cleaner van Forté reinigt het volledige inlaatsysteem. De speciale chemische samenstelling lost afzettingen eenvoudig op, zonder kostbare demontagehandelingen.

Problemen met biodiesel

Behalve het inlaatsysteem, verdient ook het brandstofsysteem aandacht. Dat kan gereinigd worden met de nieuwe Forté Advanced Diesel Fuel Conditioner. Het middel wordt simpelweg aan de tank toegevoegd en is qua receptuur aangepast aan de nieuwe generatie dieselbrandstof met biocomponent. Biodiesel heeft namelijk de eigenschap vocht aan te trekken. Het reinigingsmiddel behandelt het vocht en haalt daarmee de voedingsbodem voor micro-organismen weg die anders de brandstoftank en het brandstofsysteem kunnen vervuilen. Ook zorgt biodiesel voor een andere vorm van afzettingen, die met de traditionele reinigers lastiger te verwijderen zijn. Forté Advanced Diesel Fuel Conditioner weet er wél raad mee.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Meer weten over het reinigen van dieselmotoren? AMT geeft praktische werkplaatstips.

Reageer op dit artikel