nieuws

Milieuzones verboden gebied voor vuile diesels

Techniek

Milieuzones verboden gebied voor vuile diesels

Op 1 maart is het zover. Euro II en Euro III vrachtwagens zonder roetfilter, zijn dan niet langer welkom in de milieuzones van zeven grote steden. Chauffeurs die lak hebben aan de regels, riskeren een boete. Voor vrije toegang tot de milieuzone is de achterafmontage van een roetfilter vereist. Nog 60.000 trucks wacht zo’n operatie.

Er is weer een flinke subsidiepot beschikbaar voor de achterafmontage van een roetfilter op vervuilende dieseltrucks. Volgens SenterNovem zijn inmiddels 18.000 Euro II en Euro III vrachtauto’s van een roetfilter voorzien. Maar dat is een druppel op de gloeiende plaat, want er rijden nog 60.000 vrachtauto’s rond zonder roetfilter, terwijl er langer dan vijf maanden een retrofitfilter beschikbaar is voor deze voertuigen. Er is dus werk aan de winkel voor de truckwerkplaatsen!

Vervuiler betaalt

Om de luchtkwaliteit in de binnensteden te verbeteren, hebben nu al 13 gemeenten een convenant ondertekend voor invoering van een milieuzone. In Eindhoven, Utrecht, Rotterdam, Breda, Den Bosch, Tilburg en Maastricht is een milieuzone al daadwerkelijk van kracht. Vanaf 1 maart zijn die zones verboden gebied voor Euro II en III trucks zonder roetfilter. De eerste zes weken wordt nog niet beboet, om de voertuigeigenaren extra tijd te geven een goedgekeurd roetfilter in te laten bouwen. Die coulance wordt verleend omdat eind vorig jaar tijdelijk geen subsidie kon worden verstrekt, omdat de subsidiepot voor retrofitroetfilters leeg was. Inmiddels is die weer goed gevuld. In de loop van april wordt er wel bekeurd in de milieuzones. Euro II en III trucks zonder roetfilter riskeren dan een bekeuring van 50 euro.

Langdurige ontheffing

Zodra een truck na montage van een roetfilter aan de milieu-eisen voldoet, krijgt deze automatisch een langdurige ontheffing voor de milieuzone. SenterNovem verleent deze ontheffingen in opdracht van de gemeenten. Voertuigeigenaren kunnen op www.milieuzones.nl/ontheffingen bekijken of er sprake is van een ontheffing. Voor het verlenen van de ontheffing baseert SenterNovem zich op het kentekenregister van de RDW.

Voor vragen over de milieuzones kunt u terecht bij de telefonische helpdesk van SenterNovem: (038) 455 34 00

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel