nieuws

Koni geeft runflat meer comfort

Techniek

Koni geeft runflat meer comfort

Runflatbanden verhogen de veiligheid, omdat de auto met een lekke band bestuurbaar blijft. Ook kan je rustig doorrijden naar een werkplaats om de band te wisselen. Maar de runflatband heeft ook een nadeel. De stugge zijwand doet het comfort geen goed. Daar heeft Koni iets op gevonden.

Wat voor runflatbanden geldt, is ook van toepassing op auto’s met grote velgen en platte banden. Ook daar laat het comfort te wensen over. Koni ontwikkelde ‘Frequency Selective Damping’, kortweg FSD, waarmee het comfort beduidend toeneemt met behoud van veiligheid. De FSD-demper past de demping automatisch aan op de rijomstandigheden. Een groot voordeel: er komt geen kwetsbare elektronica aan te pas. Het McLaren Mercedes F1-team maakt al succesvol gebruik van de FSD-techniek. Het is nu ook verkrijgbaar voor de ‘gewone straatauto’.

Een complete FSD-demperkit, bestaande uit voor- en achterdempers kost vanaf € 599,-.

Distributeur voor Nederland is Efka Import. Daar kunt u ook terecht voor verlagingsveren, sportdempers en sportkits van Koni.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel