nieuws

Kamer wil aanpak ‘vieze brommers

Techniek

Kamer wil aanpak ‘vieze brommers

Minister Jacqueline Cramer van Milieu moet de strijd aanbinden met milieuvervuilende bromfietsen. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer.

GroenLinks maakte vrijdag bekend dat het samen met CDA, PvdA en ChristenUnie een vragenlijst heeft neergelegd bij de minister en bij staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer). De partijen vinden dat de bewindspersonen zich in Nederland en in EU-verband hard moeten maken voor het tegengaan van fijnstofvervuiling door brommers.

Recent onderzoek van de Fietsersbond en de Universiteit Utrecht toonde aan dat brommers en scooters meer ultrafijnstof uitstoten dan vrachtwagens en twee keer zo veel als een gemiddelde auto. In twaalf middelgrote steden registreerden de onderzoekers de uitstoot die fietsers en automobilisten te verwerken kregen.

De parlementariërs Wijnand Duyvendak (GroenLinks), Liesbeth Spies (CDA), Jan Boelhouwer (PvdA) en Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie) suggereren in hun Kamervragen ‘dat de politie voortaan bij rollenbankcontroles niet alleen kijkt naar de snelheid, maar ook naar de uitstoot van fijnstof’.

Ook zouden Cramer en Huizinga maatregelen kunnen nemen om de verkoopcijfers van bijvoorbeeld elektrische brommers en scooters te stimuleren.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel