nieuws

INA dynamo-aandrijving: namaak sneuvelt snel

Techniek

INA dynamo-aandrijving: namaak sneuvelt snel

Lagerfabrikant INA voerde een test uit met gekopieerde onderdelen, in dit geval vrijlooprollen voor de dynamo. Daarmee wilde men aantonen dat goedkope namaak in kwalitatief opzicht vaak sterk tekort schiet. Ook hier bleek weer overduidelijk: goedkoop is vaak duurkoop.

In de aandrijfrol van een dynamo zit een vrijloop, die werkt met stalen rollen welke moeten klemmen als de aandrijfrol vermogen dient over te brengen. Het is een van de producten van INA, met name bekend van rollagers.

Er blijkt namaak in de handel, nu eens niet uit het verre Oosten maar uit Zuid-Amerika. INA zette die namaakrollen en hun eigen product op de testbank voor een levensduurproef, zoals goedgekeurd door autofabrikanten.

De twee Zuidamerikaanse rollen hielden het voor gezien bij een miezerige 8 en 27 procent van de vereiste levensduur. Die van INA houden het vanzelfsprekend nog wat langer uit dan dat minimum vereiste.

De namaak is namelijk niet helemaal perfect gekopieerd, hij zit iets anders in elkaar. Daardoor gaan de rollen in de vrijloop al gauw slippen, en dat overleven ze niet lang. Wat nog erger is: als die rollen slippen wordt de generator niet meer goed aangedreven, dus krijgt de auto al stroomgebrek voordat de ‘foute’ dynamo-aandrijfrol helemaal stuk gaat.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel