nieuws

Formule 1 op winterbanden?

Techniek

Formule 1 op winterbanden?

Valt 1 april vroeg dit jaar? Bridgestone stuurt een ongeloofwaardig bericht dat ze winterbanden voor de Formule 1 hebben ontwikkeld. Het blijkt te gaan om een demonstratie in St. Moritz, die kennelijk nogal wat mocht kosten.

Elk jaar vinden in het mondaine St. Moritz paardenraces plaats op een bevroren meer, de White Turf races. Dit jaar voor de honderdste keer, waarbij hoofdsponsor Credit Suisse iets echt aparts wilde doen. Daarom vroegen ze het BMW Sauber F1-team, waarvan ze ook sponsor zijn, een demonstratie te geven.

Wolfram en aluminium

Om teamcoureur Nick Heidfeld met een F1-auto op een besneeuwd ijsmeer te laten rijden waren speciale banden nodig, en die kon exclusief F1-bandenleverancier Bridgestone voor deze gelegenheid wel maken. Met een rubbercompound afgeleid van gewone winterbanden en heel veel noppen ontstond een set F1-sneeuwbanden.

De noppen zijn gemaakt uit zeer hard wolfram, ingebed in een aluminium huls. Er gaan er 420 in een voorband en 588 in een achterband. Twee man zijn 16 uur bezig geweest om met de hand 2016 van die noppen in de bandenset aan te brengen.

Video: De demonstratie is inmiddels achter de rug en verliep succesvol.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel