nieuws

Fiat wint Swedish Steel Prize 2006

Techniek

Fiat wint Swedish Steel Prize 2006

Op het stadhuis van Stockholm is onlangs de Swedish Steel Prize 2006 uitgereikt. Er waren drie producten genomineerd: Italiaanse deurbalken, Canadese busstoelen en Spaanse liften. Fiat heeft met zijn deurbalken voor de Grande Punto de felbegeerde prijs in de wacht gesleept.

De onderscheiding wordt uitgereikt aan de onderneming die bij de productontwikkeling op de meest doeltreffende wijze gebruik heeft gemaakt van hoogsterkte staal. De award is vijf jaar geleden door SSAB Tunnplat ingesteld.

Fiat Auto en Wagon Automotive hebben gemeenschappelijk gewerkt aan de ontwikkeling en het design van een laaggewicht veiligheidsbalk voor de bovenste deurbalken van auto’s. Er is gekozen voor een rolvormig profiel van verzinkt ultrasterk staal. Dankzij een geoptimaliseerde vorm en een aangepaste productietechniek is een deurbalk van laag gewicht ontstaan die zich tevens onderscheidt door een hoog energie absorptievermogen. De constructie draagt bij tot een betere passagiersveiligheid op een plaats waar de beveiliging problematisch is vanwege de sterk begrensde ruimte.

Volgens het juryrapport is in het ontwikkelingswerk grote bekwaamheid en weloverwogen vastberadenheid getoond. Alle mogelijkheden met hoogsterkte staal zijn in het innovatieve ontwerp van wereldklasse ingezet. Met als resultaat een concurrerend ontwerp dat zich kenmerkt door de combinatie van sterkte, laag gewicht en schone productiemiddelen. Een uitstekend voorbeeld van modern design denken dat de eisen van de klant koppelt aan mileu-aspecten.

Bron: Metaalmagazine.nl

Reageer op dit artikel