nieuws

FIA: invoering ESP gaat te traag

Techniek

FIA: invoering ESP gaat te traag

De EU moet ESP in auto’s krachtiger stimuleren, zo betoogde voorzitter Max Mosley van de internationale automobielfederatie FIA dinsdag in het Europees Parlement.

Momenteel heeft minder dan de helft van alle nieuwe verkochte auto’s in de EU ESP, dat helpt voorkomen dat auto’s uit de bocht vliegen. Daarmee lijkt het uitgesloten dat Brussel het doel haalt om in 2012 alle nieuwe auto’s uit te rusten met ESP. Studies in de EU en VS tonen dat het systeem de kans op een ongeluk met 35 procent vermindert.

De techniek wordt wel beschouwd als de grootste levensreddende techniek sinds de autogordel. “ESC kan elk jaar 4000 levens sparen. We kunnen geen verder uitstel meer dulden om het EU-doel te halen om ESC in alle nieuwe auto’s in 2012”, zei Mosley.

Hij pleit vooral voor belastingkortingen voor auto’s die ESC hebben. “Fiscale kortingen worden al gebruikt om milieuvriendelijke technieken te stimuleren. Dus waarom niet voor een levensreddende techniek als ESC?”

Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vindt de stabilisator erg belangrijk. Ze heeft de Europese Commissie dinsdag schriftelijk gevraagd hoe het staat met de invoering van ESP. “De veiligheid van auto’s moet permanent aandacht krijgen van de EU. Hoewel we uiteraard wel rekening moeten houden met het prijskaartje”, zei Hennis-Plasschaert.

ESC is vanaf 2010 wel verplicht in bepaalde vrachtwagens en bussen. Dat is het gevolg van een afspraak in een commissie bij de Verenigde Naties in Genève.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel