nieuws

ESP vanaf 2009 verplicht in de VS

Techniek

ESP vanaf 2009 verplicht in de VS

Het heeft er alle schijn van dat in de VS vanaf modeljaar 2009 nieuwe auto’s tot 4,5 ton van ESP stabiliteitsregeling voorzien moeten worden. Dat scheelt 34% op eenzijdige ongevallen met personenauto’s en zelfs 71% bij suv-modellen, aldus de federale overheidsdienst NHTSA.

Het voorstel voor deze verplichting is nu ingediend. Vanaf september 2008 zouden nieuw uitgebrachte types ESP moeten hebben, vanaf 2012 alle nieuw verkochte auto’s. Op dit moment heeft een kwart van de nieuw verkochte auto’s in de VS ESP, aanzienlijk onder het gemiddelde voor Europa (40%). Een vrijwillig/verplichte afspraak tot standaard montage van ABS, zoals door de autoaanbieders in de EU sinds enkele jaren gehanteerd, kent de VS niet.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel