nieuws

Elektrische auto breekt door in Israël

Techniek

Wat is er nodig om van de elektrische auto een succes te maken? Vlotte voertuigen, een goede oplaadinfrastructuur, korte reisafstanden en een overheid die het met belastingkortingen allemaal een beetje betaalbaar maakt. Vanaf 2011 komt dat allemaal samen in… Israël.

Elektrische auto breekt door in Israël

Autoconcern Renault-Nissan, het Californische Project Better Place en de Israëlische overheid hebben een contract ondertekend dat een doorbraak moet worden voor de elektrische auto in Israël.

Presteren als een 1.6

Ieder van de drie partners heeft zijn eigen taak. Renault zorgt voor een elektrisch aangedreven auto, die presteert als een 1.6 benzine en die met een lithium-ion-batterij 200 km ver komt.

Mobiele telefoon-model

Project Better Place verzorgt een fijn vertakt netwerk van maar liefst 500.000 batterijoplaad- en/of omwisselpunten. Het bedrijf werkt het voorgenomen mobiele-telefoon-businessmodel verder uit.

Het idee: de consument koopt een auto zonder batterij en neemt een abonnement voor zijn energie. Dat zorgt voor volle batterijen, die aan een soort parkeermeters langs de straat kunnen worden opgeladen. Rijdt hij teveel kilometers dan vallen die buiten de ‘bundel’. Een computer in de auto geeft aan hoeveel kilometers hem nog resten op de resterende energie en waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is.

Filmpje: ogenschijnlijk zo eenvoudig werkt het opladen of wisselen van de batterijen…

Korte afstanden

De Israëlische overheid verleent belastingkortingen op de elektrische auto, zodat de kosten voor de automobilist lager zijn dan die voor een benzineauto. Daarmee vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Zeker ook omdat Israël relatief klein is en de buurlanden vijandig. De beperkte actieradius van de elektrische auto is daarom geen bezwaar.

Zonnige toekomst

Blijft over het probleem van de opwekking van de benodigde elektriciteit. Waar moet die vandaan komen? Ook daar wordt aan gewerkt. De Israëlische overheid steunt een grote investering in zonne-energie. President Shimon Peres legt uit waarom: “The Saudi’s don’t control the sun”.

Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel