nieuws

Elektrisch motorrijden met Zero X offroad

Techniek

Elektrisch motorrijden met Zero X offroad

Vooral in de zeer milieubewuste Amerikaanse staat Californië wordt heel wat bedacht op het gebied van elektrisch rijden. We berichtten eerder over de Vectrix elektrische scooter. Sinds vorig jaar te koop, maar dat loopt nog niet best. Misschien gaat het Zero beter af. Er blijkt grote vraag naar hun bijzondere elektrische offroadmotorfiets. Voor 5000 euro is hij van u.

Ontwerper Neal Saiki werkte eerst in de crossfietsindustrie, in de vermaarde ‘Silicon Valley’. Hij richtte Zero op, om milieuvriendelijke vervoermiddelen te maken. In het bijzonder werkte zijn team lang aan veilige Lithium-ion-accu’s.

Vederlicht aluminium

Een pakket van 168 Li-ion-cellen ligt goed beschermd in een aluminium frame, speciaal ontworpen rond elektrische aandrijving. Onderin hangt een 17,5 kW elektromotor, die zonder transmissie het achterwiel aandrijft.

Het geheel weegt maar 63 kg. Dat zal een hoofdreden zijn waarom met 2 kWh accucapaciteit nog dik 60 km afgelegd kan worden. De top ligt op 90 km/h, de acceleratie uit stilstand schijnt adembenemend te zijn. In twee uur zijn de accu’s met de bijgeleverde speciale lader weer vol, voor nog een rondje spelen in het zand.

Per post

Naast de Zero X offroadmachine komt ook een Zero S voor de straat. Die heeft kleinere wielen (16 in plaats van 20 inch) en een volledige verlichtingsinstallatie. De levering gaat bij Zero per UPS-koerier. De machine wordt in een doos afgeleverd, je hoeft alleen even de wielen en het stuur te monteren.

De prijs ligt momenteel op 7500 dollar, verzending naar een willekeurig adres in de VS kost 300 dollar. Maar per luchtpost naar Europa kan ook, verzekert Zero optimistisch, voor ongeveer 1000 dollar.

Een succes?

Bij de huidige dollarkoers is zo’n Zero X absoluut niet duur, met ruwweg 5000 euro exclusief verzending. De eerste maanden is Zero al uitverkocht, gedacht was om 500 stuks per jaar te bouwen. Nu zoeken ze financiers om grootschaliger productie mogelijk te maken.

Kennelijk is de elektrische scooter van concullega Vectrix minder aantrekkelijk geprijsd. Die kwam op 12.000 dollar, bij de introductie vorig jaar. Vectrix bouwde er toen 2000, en verkocht er… 123. Ze kijken dus nu tegen een fors verlies over 2007 aan.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Filmpje: Offroadrijden zonder emissies of geluid met de Zero X.

Reageer op dit artikel