nieuws

Compacte NGK-lambdasonde voor motorfietsen

Techniek

Compacte NGK-lambdasonde voor motorfietsen

Ook motorfietsen moeten aan steeds strengere milieu-eisen voldoen. Binnenkort worden nieuwe motorfietsen in Europa standaard met een lambdaregeling uitgerust. Een belangrijk component in dit emissieregelsysteem is de lambdasonde. NGK ontwikkelde een uiterst compacte lambdasonde, speciaal voor motorfietsen.

NGK, fabrikant van bougies en lambdasondes, is terecht trots op de OZAS-S3. Deze zirkoniumdioxidesonde is volgens NGK de kleinste lambdasonde ter wereld. Opmerkelijk aan deze lambdasonde voor motorfietsen is het ‘bougiedesign’. De sonde is bestand tegen zeer hoge temperaturen en kan daarom dichtbij de motor worden geplaatst. Daardoor warmt hij sneller op en is een geïntegreerd verwarmingselement met bijbehorende voeding niet nodig. Dat maakt een uiterst compacte en ruimtebesparende constructie mogelijk, belangrijk bij motorfietsen waar het woekeren is met de ruimte. De motorfiets-lambdasonde heeft de vorm van een kleine bougie en is erg gemakkelijk te monteren. Het meetsignaal wordt via een stekker en kabel aan het motormanagement doorgegeven.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel