nieuws

Brussel wil bandenspanning controlesysteem verplichten

Techniek

Brussel wil bandenspanning controlesysteem verplichten

Nieuwe auto’s in Europa moeten verplicht een bandenspanning controlesysteem hebben. Dat moet ongelukken helpen voorkomen en de CO2-uitstoot verminderen als gevolg van rijden met te zachte banden. De Europese Commissie wil dinsdag 20 mei daartoe een voorstel doen aan de EU-landen en Europees Parlement, zo blijkt uit de agenda van de Europese Commissie.

Door het rijden met te zachte banden, verbruikt de auto onnodig veel brandstof. Rijden met onderspanning maakt de auto ook moeilijker bestuurbaar. Duurdere automodellen hebben hiervoor al een waarschuwingslampje of indicator op het dasboard.

Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) reageert alvast positief op het verplichten van een bandenspanning controlesysteem: “Dat lijkt dus alleen maar voordelen op te leveren. Weinig gecompliceerd. Prima dus”.

Het verplichten van zogeheten bandenspanning controlesystemen is onderdeel van een groter pakket voorstellen voor veiliger en zuiniger auto’s. Zo komt er naar verwachting ook een voorstel over banden met lage rolweerstand.

In het pakket zit ook een plan voor verplichte ESP vanaf 2012 in alle auto’s.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel