nieuws

Bosch CO2-sensor bekroond

Techniek

Bosch CO2-sensor bekroond

De Duitse ADAC reikt jaarlijks een prestigieuze innovatieprijs uit aan autofabrikanten en automotive toeleveranciers. Bosch is één van de trotse winnaars met zijn CO2-sensor. Die bewaakt niet het klimaat buiten de auto, maar in de auto. Het resultaat is een vriendelijker brandstofverbruik en dus vaart het milieu er wel bij.

De CO2-sensor maakt onderdeel uit van moderne aircosystemen. Op basis van infraroodspectroscopie neemt de sensor minimale sporen van CO2 in de lucht waar. Komt er teveel CO2 in de lucht, voornamelijk als afvalproduct van menselijke ademhaling, dan moet de interieurlucht ververst worden.

Meer recirculatie

Zo lang de interieurlucht nog niet bedorven is kan de luchtverversing dichtblijven. Met als groot voordeel dat het interieur bij recirculatie van lucht veel effectiever en sneller verwarmd of gekoeld kan worden. Het resultaat is een effectiever werkende klimaatregeling, waardoor op elke 100 km een halve liter brandstof kan worden bespaard.

Auke Cupédo (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel