nieuws

Blinden en slechtzienden bezorgd over toename hybride-auto’s

Techniek

Blinden en slechtzienden bezorgd over toename hybride-auto’s

Blinden en slechtzienden zijn bezorgd over de toename van hybride-auto’s. Die zijn, bij aandrijving door de elektromotor, namelijk nauwelijks hoorbaar en dus slecht op te merken voor visueel gehandicapten. Dat heeft Viziris, een organisatie voor mensen met visuele beperking dinsdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in verschillende GPD-bladen.

Volgens Roland van Grinsven, beleidsmedewerker mobiliteit en toegankelijkheid van Viziris, gaan de problemen voor blinden en slechtzienden zeker toenemen als het verkeer stiller wordt. “Oversteken wordt een groot probleem”, zegt Van Grinsven. “Je steekt over op je gehoor. Als het verkeerslawaai afneemt, ben je eigenlijk genoodzaakt om naar een beveiligde overgang te gaan en daar zijn er te weinig van. Maar meer beveiligde overgangen brengen ook meer overlast voor de weggebruiker met zich mee, dus dat is ook niet echt een oplossing.”

Van Grinsven pleit dan ook voor meer zebrapaden. In veel andere landen is dat al het geval. “Die moeten natuurlijk wel op plekken komen die goed zijn te overzien en niet bijvoorbeeld vlak na een bocht. En de wetgeving moet strenger, zodat iedereen stopt voor een zebrapad. Nu wekt het een soort van schijnveiligheid op. We zouden in samenwerking met andere organisaties, zoals Veilig Verkeer Nederland, aan een campagne kunnen werken om de zebrapaden veiliger te maken.

Volgens van Grinsven zijn er overigens nog geen mensen met een visuele beperking in de problemen geraakt door hybride-auto’s.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel