nieuws

Beru informeert de werkplaats

Techniek

Beru informeert de werkplaats

Wat gebeurt er als je een te warme bougie monteert? Wat is de zin van vier massa-elektrodes? Hoe controleer je gloeibougies? En hoe verwijder je ze? Goede vragen. Beru geeft praktische antwoorden.

De ontwikkelingen gaan snel in Autoland, en bijblijven is niet altijd gemakkelijk. Gelukkig schiet Beru te hulp. De fabrikant van onder meer lambdasondes, bougies en gloeibougies heeft een handige technische download-bibliotheek op zijn website.

Voor vakman en leek

De uitgaven ‘Alles over bougies’, en ‘Alles over gloeibougies’ zijn nu helemaal vernieuwd. Zowel voor wie zich uitgebreid over de ins en outs van die onderdelen wil informeren als voor de vakman met een praktische vraag is dat uitermate handig.

Gasbougies

Nog nieuwer is de download over bougies voor motoren op aardgas of LPG. Welke warmtegraad moeten die hebben? Vragen ze om een andere elektrodenafstand? En gaan bougies korter mee bij gas als brandstof?

Belangrijke vragen. Zeker nu aardgas heel geleidelijk ook in Nederland een normale autobrandstof gaat worden.

Ruprecht-bougie

Oh, en bent u behalve in techniek ook geïnteresseerd in een stukje industriële historie? Smul maar even mee:

In 1912 kreeg uitvinder Albert Ruprecht patent op zijn ‘Ruprecht-bougie’. Belangrijkste voordeel: de bougie sloot gasdicht af, zodat niet een deel van de compressie langs de bougie weglekte. Met het patent op zak begon Ruprecht zijn eigen bedrijf, Beru.

Erwin den Hoed (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Meer weten? Klik hier

Reageer op dit artikel