nieuws

Autofabrikanten VS zetten in op groene auto’s

Techniek

Autofabrikanten VS zetten in op groene auto’s

De Amerikaanse autofabrikanten Ford Motor, Chrysler en General Motors (GM) willen snel overschakelen op slimme, zuinige en elektrische en hybride-auto’s om de concurrentieslag met buitenlandse merken niet te verliezen en uit de crisis te komen. Op de North American International Auto Show in Detroit tonen de producenten hun nieuwste modellen.

Met een snelle stijging van de werkloosheid, een immense daling van de autoverkopen (35 procent in de laatste drie maanden) en een stevige recessie in de Verenigde Staten is de onzekerheid groot of de nieuwe modellen een succes worden. Helemaal omdat er vanaf 2010 een golf van gedeeltelijk of geheel elektrische auto’s aan lijkt te komen. Naast GM, Ford en Chrysler tonen ook Honda, Toyota, Lexus en BYD (uit China) (plug-in) hybride-auto’s.

“We hebben de laatste jaren een grote slag gemaakt met het bouwen van auto’s die mensen echt willen”, reageert GM-topman Rick Wagoner op de kritiek dat zijn bedrijf de wensen van zijn klanten zou negeren. De Chevrolet Volt is bijna productieklaar.

“Ford gaat mee met zijn klanten die een groene toekomst voor Amerika zien”, aldus Bill Ford, voorzitter van Ford. De fabrikant brengt eind dit jaar een hybride middenklasser uit en laat die volgen door een reeks van elektrische auto’s en hybrides die via het stopcontact oplaadbaar zijn. “Ik denk dat in onze maatschappij deze tak van industrie graag een groene weg kiest, en Ford zal daarbij voorop lopen.”

De derde Amerikaanse autofabrikant, Chrysler, staat in 2009 nog met lege handen. Op de autoshow in Detroit liet het concern vijf elektrische auto’s zien die tussen 2010 en 2013 op de markt komen, maar dit jaar is er geen productnieuws te verwachten.

De Amerikaanse autobouwers staan onder grote druk om hun voertuigen schoner en brandstofzuiniger te maken. Steeds meer Amerikanen kiezen vanwege de hoge brandstofprijzen voor zuinigere buitenlandse auto’s. De Amerikaanse autosector miljarden dollars aan overheidssteun om de overgang naar milieuvriendelijkere auto’s te stimuleren.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel