nieuws

Audi R8 met volledige ledkoplampen

Techniek

Audi R8 met volledige ledkoplampen

Medio dit jaar gaat Osram de eerste ledlampjes voor dim- en grootlicht leveren voor toepassing in productiewagens. Afnemer is Audi, dat als optie voor de exclusieve R8 sportwagen eind van het jaar koplampen zal bieden welke volledig in led-techniek zijn uitgevoerd.

Daarmee worden de eerste stappen gezet om stroom- en ruimtebesparende lichtdioden voor alle hoofdverlichting te gaan gebruiken. Ook Lexus zal komen met ledkoplampen, in de later dit jaar verschijnende hybride LS 600h. Nu nog is het een kostbare zaak ledkoplampen te maken, dus komen ze alleen in dure topmodellen. Osram ontwikkelde daarvoor de Advanced Power TopLED, om voldoende helder wit licht uit een led te persen. Het is eigenlijk een blauwe led, maar op de chip van deze lichtdiode zit al een geel filter dat het blauwe licht omvormt naar wit.

Fantasierijk gegroepeerd

Bij de Audi R8 vormen twaalf van die ‘Advanced’ leds een dimlicht. Ze zitten achter elkaar gemonteerd, elk met een reflector waardoor het idee van een openstaande dennenappel ontstaat. Voor het grootlicht is ook een combinatie van reflectoren gemaakt, lijkend op het beroemde operagebouw van Sydney.

Standaard heeft de R8 een lijst van witte leds voor dagrijlicht onderlangs de koplampen, waarin dan bi-xenonlampen en conventionele richtingaanwijzers zitten. Bij led-hoofdverlichting komt bovenaan de koplamp een rand oranje leds als richtingaanwijzer.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel