nieuws

AMT Historisch archief: N600 Hondamatic vernuft in miniatuur

Techniek

AMT Historisch archief: N600 Hondamatic vernuft in miniatuur

Ook veertig jaar geleden wriemelde het autoverkeer zich al door de overvolle straten van Parijs, waar AMT het autosalon bezocht. Honda bracht daar de N600 met automaat, waarin we meteen een welhaast ideale stadsauto herkenden. Maar bovendien viel ons op dat diens Hondamatic-automaat constructief iets wel zéér bijzonders was. Vernuft in miniatuur!

Na de wel heel extreme S800 coupé had Honda met de N600 zijn eerste serieuze auto voor het grote publiek in de markt gezet. Een verbluffend sterke tweecilinder motor, net even meer dan drie meter lengte. Goede zitruimte voorin, complete afwerking. Je zou haast zeggen: precies wat vandáág weer in de mode komt.

Origineel denken

Voor 500 gulden meerprijs kon je voortaan een Hondamatic-automaat bijbestellen. Op zich al ongehoord, een automaat voor zo’n klein autootje, als we onze eigen DAF even buiten beschouwing laten.

Met recht gaf Honda er zijn eigen naam aan, want behalve een koppelomvormer had de bak niets gemeen met bekende automaten. Lees het artikel en verbijster u over de originaliteit waarmee een simpele automaat werd uitgewerkt.

Niet alleen simpel, ook met volle aandacht voor praktisch nut. Overbrugging van de koppelomvormer had die Hondamatic in 1967 al. Een jaar of vijftien later nog gold dat als het nieuwste snufje voor conventionele automaten.

Motorfietsmotor

Met automaat was de Honda N600 nog eens heel rap ook. Daaraan hielp een krachtbron die relatief erg veel vermogen leverde, en voor die tijd astronomische toerentallen kon draaien. Plus een zeer laag voertuiggewicht.

De luchtgekoelde tweecilinder was dan ook herkenbaar voor hen die bekend waren met de Honda-motorfietsen. In de eerste auto’s gebruikte Honda veel van diezelfde motortechniek. Maar we zagen al dat het merk als autobouwer ook hoogst serieus genomen kon worden.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

AMT Historisch archief

Klik hier voor het introductie-artikel van de Honda N600 Hondamatic

AMT Linktips:

Honda-historie

The Hondamatic Transmission

Honda-museum

Filmpje: In deze commercial uit 1971 worden de voordelen van de compacte N600 nog eens ludiek verbeeld. Over ‘downsizen’ had men het toen nog niet.

Reageer op dit artikel