nieuws

Negenversnellings transmissie van ZF

Techniek

Negenversnellings transmissie van ZF

Hoe meer versnellingen, hoe meer vreugd. Dat lijkt het motto bij geautomatiseerde transmissies. Alleen moet er dan wel voldoende inbouwruimte zijn, want meer tandwielen maken een langere transmissie. ZF geeft aan dat 80% van de huidige nieuwe auto’s een dwars geplaatste motor heeft. Toch weerhoudt dat de transmissiespecialist er niet van een nieuw record te zetten met liefst negen versnellingen. Wat levert dat op?

Harde cijfers kunnen uiteraard pas gegeven worden als de nieuwste automaat in een auto wordt toegepast, maar ZF belooft vooral verbruiksbesparing. Ten opzichte van een zestrapsautomaat zullen zowel prestaties als verbruik verbeteren.

Onmerkbaar schakelen

Hoe ZF het voor elkaar krijgt negen versnellingen te proppen in een dwarsgeplaatste transmissie geeft het bedrijf niet prijs. Het zal wel gaan om een combinatie van Ravigneaux planetaire tandwielsets, zoals er eentje in Lepelletier-opstelling (combinatie met een gewoon planetair stelsel) gebruikt wordt om een zestrapsautomaat te maken.

Hoe dan ook, met negen versnellingen krijg je kleine stapjes bij het schakelen, en toch een grote spreiding tussen de hoogste en laagste overbrenging. Schakelen met kleine stapjes betekent vanzelf dat de overgang van de ene naar de andere versnelling minder voelbaar wordt.

Daar voegt ZF nog wat aan toe met goede torsiedemping in de koppelomvormer. Dat vangt dus schokken en trilling tijdens het schakelen op. Daardoor, zegt ZF, kan de koppelomvormer eerder overbrugd worden. Het schakelmoment zou niet meer voelbaar zijn.

Speciaal voor de VS?

Veel van het vermogensverlies bij een automaat zit juist in slip van de koppelomvormer. Dat zou dus bij deze automaat erg beperkt zijn. Moet ook wel, als de bak met zoveel versnellingen erg vaak zal schakelen, dus de koppelomvormer gebruiken.

De productie van de negentraps bak wordt ondergebracht in de VS. Daar bouwt ZF nu zijn eerste fabriek voor personenautotransmissies. Er is namelijk een contract verworven om Chrysler te voorzien van de bekende achttrapsautomaten. Die gaat de nieuwe fabriek maken, met daarnaast de nieuwe negentrapsautomaat.

De bouw van de fabriek is net begonnen, dus pas volgend jaar begint de productie. Voor het moment laat ZF nog niets los of ook Europese autobouwers belangstelling tonen.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel