nieuws

Zuiniger rijden met de EcoGyzer

Techniek

Zuiniger rijden met de EcoGyzer

Een ideetje voor Het Nieuwe Rijden-programma van SenterNovem komt uit Frankrijk. Nomadic Solutions presenteert de EcoGyzer, een apparaatje dat helpt een zuinige rijstijl aan te leren. Precies wat het Nieuwe Rijden nastreeft. Een compact en universeel elektronisch doosje analyseert voor weinig geld elke rit, en wijst op verbeterpunten. Kandidaat voor subsidie?

In zijn eerste versie is de EcoGyzer een doosje ter grootte van een mobiele telefoon. Een versie die te installeren is op een PDA of smartphone komt eraan.

Metingen haalt de EcoGyzer uit GPS-positiebepaling en een versnellingsopnemer. Zodra die in een mobiele telefoon of zakcomputer zitten hoeft daar alleen het EcoGyzer-programma nog bij.

Thuis analyseren

De rijstijlmeter moet verder alleen eenmalig gevoed worden met gegevens van de auto. Met zijn sensoren houdt hij vervolgens afstand, snelheid, remmen en optrekken bij.

Vervolgens moet het apparaatje thuis aan de pc gekoppeld worden, met het EcoGyzer-programma erop. Dat geeft overzichten van de afgelegde ritten, en een rapportcijfer voor de rijder. Het programma geeft kennelijk ook adviezen waar en hoe het beter kan.

Dat alles kost niet meer dan 139 euro ex BTW en inbouw. Die inbouw kan niet lastig zijn, de EcoGyzer hoeft niet op systemen in de auto aangesloten te worden. Het zal voldoende zijn als hij waterpas bevestigd wordt. Moest in het kader van Het Nieuwe Rijden deze inbouw niet gestimuleerd worden?

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK

Reageer op dit artikel