nieuws

Europ Assistance gebruikt draadloze OBD-lezer

Techniek

Europ Assistance gebruikt draadloze OBD-lezer

Om gestrande klanten sneller weer op weg te kunnen helpen wil pechhulpverlener Europ Assistance het (E)OBD systeem gaan gebruiken. Er loopt nu in ons land een test met een eerder in Italië geïntroduceerde uitlezer. Die werkt draadloos, via een mobiele telefoon. Wat zijn nu de ervaringen?

In november vorig jaar begon de Italiaanse afdeling van Europ Assistance met het gebruik van de MoBilScan. Daar zag ook de Nederlandse afdeling wel wat in, vanaf april startte een proef in ons land, bij het Rotterdamse bergingsbedrijf Quartel.

Deens product

Het MoBilScan systeem bestaat uit een insteekmodule voor de (E)OBD aansluiting, en een programma dat in een mobiele telefoon gezet moet worden. Via Bluetooth kan dan draadloos met het mobieltje de OBD van de meeste auto’s uitgelezen worden. Het programma kan OBD II en EOBD ontcijferen.

Dit draadloze uitleessysteem komt van een Deense leverancier. Als nadeel wordt in de Nederlandse test genoemd dat de uitlezing alleen in het Engels beschikbaar is. De Deense fabrikant biedt nog geen ruime keus in vertalingen.

Anderzijds blijkt bij Europ Assistance dat uitlezing van foutcodes op de plaats van een pechgeval zeer nuttig is. Hiermee kan beter en sneller beoordeeld worden of de pechauto ter plekke te repareren is, of afgevoerd moet worden naar een autobedrijf . De hulpverlener eist overigens al langer dat bergingsvoertuigen uitleesapparatuur aan boord hebben, maar deze supercompacte draadloze zakuitvoering is wel heel handig.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel