nieuws

‘Doel elektrische auto’s wordt niet gehaald

Techniek

‘Doel elektrische auto’s wordt niet gehaald

De doelstelling van de overheid om 200.000 elektrische auto’s op de weg te hebben in het jaar 2020 wordt volgens het economisch bureau van ING niet gehaald. ING houdt het in een donderdag gepubliceerd rapport op ongeveer 140.000 elektrische auto’s in 2020.

“Dat is minder dan 2 procent van het wagenpark.” Nu rijden er in Nederland ongeveer vierhonderd rond. In de definitie van ING zijn elektrische voertuigen (EV’s) auto’s die een volledig elektrische aandrijving hebben, auto’s met een generator om de accu zo nodig bij te laden en de plug-in hybride elektrische auto. Andere hybrides vallen buiten de definitie.

Dit jaar is volgens ING het ‘jaar nul’ voor de elektrische personenauto. “De grote merken brengen dit jaar hun elektrische auto’s op de markt.”

Autodealers halen tegen 2020 naar verwachting 5 procent van hun omzet uit de verkoop van de EV’s. Voor de onderhoudsbranche is het goed nieuws dat de opmars van elektrische auto’s zo’n vaart niet loopt; de elektrische variant behoeft een stuk minder onderhoud dan de fossiele concurrent.

“Onderhoud en reparatie zijn goed voor ongeveer 6 procent van de omzet”, aldus ING. De onderhoudskosten voor elektrische auto’s liggen zo’n 15 procent lager dan bij benzine- of dieselauto’s. “De onderhoudsmarkt voor EV’s zal in 2020 hooguit 55 miljoen euro zijn.”

Download hier het ING-rapport: ‘Invloed elektrische auto op

autobranche tot 2020 beperkt (PDF)’.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel