nieuws

Verkeerde olie: geen garantie!

Techniek

Verkeerde olie: geen garantie!

Nieuws van Mobil: de ‘1 ESP 0W-40’ en de ‘Super 3000 Formula G 5W-30’ hebben de dexos2-licentie gekregen. Daarmee zijn deze Mobil-oliën de eerste in de Benelux. Met de licentie keurt GM deze oliën goed voor al zijn voertuigen. Lekker makkelijk toch! Of niet?

Met enige regelmaat komen de grote Europese autofabrikanten bij elkaar om nieuwe gezamenlijke motorolienormen af te spreken. Handig, want zo blijft voor autobedrijf en consument een beetje te overzien wat er in de motor moet. Zo ontstonden de ACEA A/B-normen voor personenauto’s, de C-normen voor personenauto’s met kwetsbare emissiereductiesystemen en de E-normen voor trucks.

Ieder merk zijn eigen normen

Eenmaal terug na zo’n ACEA-vergadering, ontwikkelen de automerken onmiddellijk nieuwe aanvullende eisen die ze in eigen normen vastleggen. En zo wordt het toch weer ingewikkeld. Maar goed nieuws: “Onze nieuwe dexos-normen gaan het allemaal eenvoudig maken”, belooft GM. En, eerlijk is eerlijk. Ietsje eenvoudiger wordt het wel. dexos1 voor benzinemotoren vervangt drie oude GM-normen. dexos2 is voor diesels en vervangt twee oude normen. Bovendien voldoet dexos2-olie ook aan de dexos1-eisen. Kortom, de beide Mobil-oliën mogen in alle GM-voertuigen.

Verkeerde olie, geen garantie

Eigenlijk is ‘mogen’ niet helemaal het goede woord. Voor auto’s vanaf modeljaar 2010 eist GM dexos–gecertificeerde olie. Wie iets anders in zo’n nieuwe GM-auto gooit, loopt het risico dat de garantie een eventuele motorschade niet dekt. Vervelend!

Extra vervelend is dat BMW, Fiat, Mercedes, Ford, Peugeot, Renault, VW en andere merken ook allemaal hun eigen normen aan de garantie verbinden.

Gefeliciteerd!

Kortom, felicitaties voor Mobil, maar de juiste motorolie kiezen is nog altijd niet echt gemakkelijk.

Erwin den Hoed (Redactie AMT)

Meer weten over de GM-dexos specs? Klik hier!

Reageer op dit artikel