nieuws

VDL levert hybride stadsbussen

Techniek

VDL levert hybride stadsbussen

Anderhalf jaar nadat tot de ontwikkeling werd besloten, heeft bussenbouwer VDL nu aan vervoerbedrijf Conexxion twee hybride Citea-bussen afgeleverd. Vanaf februari gaan die in Enschede op buslijn 2 in de normale dienstregeling proefrijden, voor een periode van twee jaar. Wat zijn de voordelen?

De ontwikkeling past in het innovatieprogramma van de overheid ‘De auto van de toekomst gaat rijden’, het is dus een gesubsidieerd project. Ook de Universiteit van Twente is erbij betrokken, het gaat om het verzamelen van gebruikservaringen.

50% besparing

VDL nam als startpunt de Citea CLF-120 lagevloerbus, uit de modelserie die de titel Bus van het Jaar 2010 verwierf. Hierin werd aan de dieselmotor een generator gekoppeld. De wielen worden elektrisch aangedreven. Stuurelektronica en een accupakket liggen op het dak van de bus.

De bedoeling is dat het brandstofverbruik hiermee de helft lager kan. Als aandrijving voor de generator kan de dieselmotor immers constant op zuinig toerental draaien, in plaats van nagenoeg permanent optrekken en vertragen.

Start-stopsysteem

Bij het vertragen wordt bovendien remenergie teruggewonnen en in de accu’s opgeslagen. Dat is de tweede verbruikswinst.

Als de bus stopt of stilstaat gaat altijd de diesel uit, optrekken uit stilstand gaat uit de accu’s. Pas als de bus enige snelheid maakt slaat de dieselgenerator aan. Dit start-stopsysteem spaart veel stationair draaien, dat is de derde verbruikswinst.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel