nieuws

Yamaha’s lastiger te stelen dankzij TrackJack

Techniek

Yamaha’s lastiger te stelen dankzij TrackJack

Diefstal van motoren en scooters neemt toe, zien we in cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. Ook zeggen die cijfers dat de meeste voertuigen met een volgsysteem teruggevonden worden, maar die zonder meestal niet. Voor Yamaha reden het goedkope volgsysteem TrackJack te gaan leveren. Effectieve beveiliging, zonder doorlopende kosten.

Als een volgsysteem met GPS-ontvangst en een zender wordt gemonteerd, kan een voertuig vrij makkelijk gelokaliseerd en zelfs ‘live’ gevolgd worden. Alleen zijn veel van die volgsystemen professionele installaties, waar een abonnement bijhoort op een centrale die dat opsporen en volgen verzorgt. Meer iets voor vlootbeheer.

Eenvoudig per mobieltje

Daar wilde het Nederlandse bedrijf TrackJack een veel bereikbaarder, maar even effectief alternatief voor maken. Het eenvoudige TrackJack-kastje bevat een GPS-ontvanger, en een mobiele telefoonverbinding. Meer is niet nodig.

Je kunt met je eigen telefoon de TrackJack in je voertuig bellen, en krijgt dan de geografische positie gemeld. Er kan een bepaald gebied ingesteld worden, komt het voertuig daarbuiten dan geeft TrackJack automatisch een SMS-berichtje. Dat gaat ook naar een internetaccount, die bij de TrackJack wordt geleverd.

Eenmalige lage kosten

Gedurende enige tijd slaat het TrackJack-kastje positiegegevens op, zodat opgevraagd kan worden welke route het voertuig heeft gevolgd. Per minuut een positie doorkrijgen kan ook, om het voertuig te gaan volgen.

Er zitten kortom nog best wat mogelijkheden in het kleine kastje, dat ook in een tweewieler makkelijk te verbergen is. Het werkt op 12 volt, maar bevat ook een batterijtje die de TrackJack nog twaalf uur actief houdt nadat de accu wordt afgesloten. Uiteraard volgt meteen een alarmbericht als de draden doorgeknipt worden.

Dat alles dan voor één prijs, bij de Yamaha-dealer 179 euro inclusief BTW, maar exclusief inbouw. Erbij zit een pakketje ‘credits’ van 33 cent elk, nodig voor elke keer dat het apparaat opgebeld wordt. Er kunnen zonodig credits bijgekocht worden, een prijzig abonnement op een alarmcentrale is echter niet nodig. Dus effectieve beveiliging, zonder doorlopende kosten.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel