nieuws

Complete onderstelreparatie met febi ProKit

Techniek

Complete onderstelreparatie met febi ProKit

Wanneer een wieldraagarm of stuurstang vervangen moet worden, heeft het oude onderdeel meestal flink geleden. Dat geldt ook voor de bouten, moeren, bussen en andere onderdelen. Die moeten voor een goede, veilige reparatie gelijktijdig vervangen worden. Febi helpt met de ProKit, waar alles in zit wat volgens voorschrift vernieuwd moet worden.

Voor alle bevestigingsmaterialen die een behoorlijke dynamische belasting ondergaan, geldt dat ze voor de zekerheid maar éénmaal gebruikt moeten worden. Dit om zeker te zijn dat het schroefdraad onbeschadigd is, dat een bout niet is gerekt en mogelijk zijn sterkte deels verloor, en dat ringen en bussen de juiste passing hebben. Vaak worden ook zelfborgende moeren gebruikt, altijd maar voor éénmalig gebruik bedoeld.

Veilig repareren

In het onderstel van een auto treden niet alleen hoge belastingen op, het moet ook altijd zeker zijn dat geen speling optreedt en al helemaal geen bevestiging afbreekt. Wel zo handig dan als alle kritische bevestigingsdelen erbij zitten, wanneer een vervangingsdeel wordt geleverd. Vooral voor universeelbedrijven, die niet beschikken over alle fabrieksdocumentatie met voorschriften welke kleine delen opnieuw gebruikt kunnen worden, en welke niet. Je kunt aan een bout immers niet zien of hij is opgerekt, of op het punt staat een vermoeiingsbreuk te krijgen.

Let op ProKit-logo

De Duitse ruildelenleverancier febi, een samentrekking van Ferdinand Bilstein, wil daarom voor alle kritische delen complete sets leveren onder de naam ProKit. Ze beginnen met hun onderstel- en stuurdelen, andere onderdeelsoorten zullen volgen. Mogelijk al op de Automechnika in Frankfurt komt daarover nieuws.

De febi-delen zijn te vinden in TecDoc, waar nu naast de losse onderstel/stuurdelen van febi ook de ProKits staan. Opletten dus dat deze onderdelen zowel met als zonder toebehoren bestelbaar zijn. Complete sets zijn te herkennen aan het ProKit-logo. Er is ook nog een speciale website www.febiprokit.com opgezet, waar alle beschikbare sets zijn te vinden.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel