nieuws

Bosch geeft werkplaatstips over lambdasondes

Techniek

Bosch geeft werkplaatstips over lambdasondes

Met 35 jaar ervaring in ontwikkeling en productie van lambdasondes heeft Bosch natuurlijk uitgebreide kennis die de monteur van pas kan komen. Zeker omdat volgens hen twee van de drie nieuwe auto’s in Europa een Bosch-lambdasensor meekrijgen. Een slijtagedeel, dus is controle en vervanging belangrijk. Bosch leert u alles over het testen en monteren van lambdasondes op een speciale website.

Hoewel de lambdasonde op het oog een simpel onderdeel is, weet de vakman dat er veel ontwikkeling in zit en er veel verschillende soorten zijn. Erg oppassen dus, hoe je de werking van de sensor juist kunt meten, en dat bij vervanging weer het juiste type wordt gemonteerd.

Praktisch overzicht

In het hete uitlaatgas heeft een lambdasonde zeker niet het eeuwige leven. Daarbij verlangen steeds strengere uitlaatgaseisen toenemende nauwkeurigheid van de lambdasonde-meting. Vandaar de aanbeveling om minstens elke 30.000 km de sonde te controleren.

Dat is ook in het voordeel van de automobilist. Als de sonde niet goed meer werkt stijgt bijna altijd het brandstofverbruik, dat kan wel tien procent of meer zijn. En er kan een probleem ontstaan bij de APK-keuring, als de uitlaatgasmeting geen goedkeur oplevert.

Op een nieuwe site www.bosch-lambdasonde.nl is alle informatie verzameld over vervanging, testmethoden en aanhaalmomenten voor lambdasondes. Ook met beeldmateriaal hoe vervuilde sondes eruit kunnen zien, en wat de oorzaak dan kan zijn.

Alle technische informatie

Waardevol is alleen al dat deze website uitvoerig informeert over wat lambdasensoren doen, hoe ze werken, en welke soorten er zijn. Dat geeft begrip waar het fout kan gaan, dus hoe een juiste diagnose gesteld kan worden, en wat je kunt meten.

Daarbij staan naast vele onderwerpen ook downloads, om de kennis te verdiepen of als ‘gebruiksaanwijzing op locatie’. Uiteraard is hierbij ook de catalogus, die laat zien welk type sonde in welke merk en type auto moet.

Modernere typen meten nog hetzelfde als de eerste sondes, maar reageren sneller en nauwkeuriger. Dat en meer staat nu dus allemaal bij elkaar op www.bosch-lambdasonde.nl.

Peter Fokker (Redactie AMT)

Reageer op dit artikel