nieuws

4G AGAR analyseert viergastest

Techniek

4G AGAR analyseert viergastest

Bij een APK hoort een viergastest. De gemeten waarden moeten binnen de toleranties liggen, maar doet u verder nog iets met deze meting? Met het pc-programma 4G AGAR van uitlaatfabrikant Walker levert die uitlaatgasmeting veel meer dan een uitslag wel of niet goed. Dit programma maakt van de viergastest een complete diagnosetool.

Met de opkomst van de katalysator promoveerde de auto-uitlaat van ‘knaldemper’ tot een van de motorregelorganen. Er zit bij benzinemotoren minstens één lambdasensor in, voor de inspuitsturing. Katalysator en roetfilter bepalen mede wat er uit de uitlaat komt.

Een uitlaatgastester zegt echter veel meer dan of katalysator, filter en lambdasonde naar behoren werken. Alles wat niet goed gaat in de verbranding zie je terug in de samenstelling van het uitlaatgas.

Hulp bij storingzoeken

Met dit in gedachten liet Tenneco, moederbedrijf van uitlaatfabrikant Walker, door een gespecialiseerd Spaans bureau een diagnoseprogramma ontwikkelen. Dat heet 4G AGAR, 4 Gas Advanced Gas Analyzer Reader.

Vul in dit programma de afgelezen gaswaarden van de uitlaatgastester in, en de berekende lambdawaarde. Dan rolt er een compleet rapport uit, vooral als de ingevoerde waarden niet helemaal tof zijn. Zelfs al zijn ze niet zo slecht dat APK-afkeur moet volgen.

Dit pc-programma leidt uit de meetwaarden de mogelijke oorzaken af, en geeft daarvan een overzicht. Met een instructie hoe verder te controleren waar precies de oorzaak zit.

Alle informatie verzameld

Het diagnoseprogramma draait op een gewone pc, onder Windows 95 t/m XP. Eraan gekoppeld is een database met EOBD-codes, waarvan de betekenis dus opgezocht kan worden.

Ook zit er een uitlaat-encyclopedie bij het programma, waarin alle voorschriften aan bod komen, wat lambdasensoren en katalysatoren doen, wat daarmee mis kan gaan, kortom alles over uitlaatsystemen.

Omdat Walker een van de grootste uitlaatfabrikanten is, voor zowel originele als aftermarket-producten onder allerhande merken, weten ze alles van uitlaatsystemen. Het 4G AGAR-programma wordt geleverd via grossiers van Tenneco (Monroe/Walker) producten.

Peter Fokker (Redactie Auto & Motor TECHNIEK)

Reageer op dit artikel