blog

Blog: Weg met die elektrische rommel?

Techniek 2982

Blog: Weg met die elektrische rommel?
Opnieuw zien we weer veel EV-modellen en zelfs een waterstofauto. Elektrificatie in zowel aandrijving als comfortsystemen kun je niet uit de weg gaan.

Het is 03.30 in de ochtend en tijd om op te staan. Vandaag staat een blik in de toekomst op het programma. Ik pak mijn spullen en stap in de auto om een uurtje later op Schiphol te parkeren. Bestemming: de tweede persdag van de Genève International MotorShow.

Ik ga er op zoek naar technische ontwikkelingen en trends. Aangekomen zie ik opnieuw veel aandacht voor groen. Elektrische modellen en concepts dus, maar ook een brandstofcelauto zoals de Hyundai Nexo. En Neerlands trots, de PAL-V.

Inmiddels zijn er meer dan 60 orders geschreven en PAL-V trekt met de eerste in productie zijnde vliegende auto aandacht van de pers uit de hele wereld. Naast uiteraard alle andere primeurs (je leest een verslag in AMT 3) op de beursvloer van vele merken. Na nog even wat informatie ingewonnen te hebben bij Mazda voor collega Erwin over de nieuwe SkyActiv X ( AMT 3, pagina 52), plof ik in de perskamer neer.

Gaan we vliegen?

Ik zit aan een tafel waar twee Duitsers en een Italiaan het nieuws bespreken. Het gaat over PAL-V en of dit de toekomst van mobiliteit is. Een van de Duitse journalisten ziet er wel wat in. De Italiaan vindt het allemaal maar niets. Hoewel, als pluspunt noemt hij dat de PAL-V een brandstofmotor en geen autonome technieken heeft. De andere Duitser? Die ziet specifieke toepassingen. En zo denkt PAL-V er ook over. Het bedrijf ziet vooral toepassingen voor de overheid en andere diensten.

 

Weg met die elektrische rommel?

“En de elektrische auto?” vraag ik. “Die komt er”, “Nee is er”, verbetert de Duitser de Italiaan. Ja, dat is een feit. Het aantal verkochte EV’s neemt mondjesmaat toe. Opvallende reactie ook op onze Facebook-pagina waar ik enkele foto’s van Genève plaatste. “Weg met die elektrische rommel… Niks voor mij”. Tja, ik snap het wel, maar negeren is niet de beste optie.

Garandeer een werkende airco

De hedendaagse auto zit vol elektronica en dat blijft toenemen want consumenten houden van gemak. Ooit was de airco een luxe, tegenwoordig zo goed als standaard. En het is belangrijk daar aandacht aan te geven. Kijk maar op pagina 42. Een niet werkende airco is niet fijn voor je klant, maar bij een EV wordt het nog belangrijker. Vele hebben een gekoeld batterijpakket, en werkt de airco niet, dan is de kans groot dat de EV je laat staan.

Kortom, wuif EV-techniek niet weg, maar blijf bij. Net als dat je met aircoservice bij moet blijven om je klant van die lekkere gekoelde auto te verzekeren komende zomer.

Tom Polman, hoofdredacteur AMT

In de onlangs verschenen maarteditie van AMT staat het thema Airco centraal. Ben je abonnee? Lees dan het digitale magazine. Nog geen abonnee? Je vind hier de actuele aanbiedingen.

Reageer op dit artikel